Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení 144_KV_ERDF_Pracoviště, řídicí systém, motory, měnič, bezp. komponenty (FM_038)
Odesílatel Kateřina Vaškovská
Organizace odesílatele Technická univerzita v Liberci [IČO: 46747885]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 25.09.2019 14:47:15
Číslo jednací ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
ID ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
Předmět Vysvětlení zadávací dokumentace č. 1

Vážení účastníci,
V rámci veřejné zakázky zadavatel obdržel následující dotaz, na který poskytuje níže uvedenou odpověď:

Dotaz:
V části 1 bod 1a je u parametrů PLC vyjmenována řada technických parametrů. S technicko-elektrickými parametry není problém, je to dnes standart u většiny výrobců. Problém však spatřujeme u definování maximálních rozměrů zařízení: „Každý modul (karta IO) se skládá ze základní sběrnicové jednotky, jednotky elektroniky a odnímatelného konektoru. Jednotlivé moduly s přídavnými vstupy a výstupy se k PLC nebo SPLC mechanicky a elektricky připojují z boku. Výška a hloubka PLC, SPLC a jednotlivých modulů nesmí přesáhnout 105×78 mm (V×H). Základní šířka jednoho modulu je max. 13 mm. PLC je široké max. 40 mm. SPLC je ve stejném formátu jako ostatní moduly, max. šířka je 26 mm.“ Podle nás se jedná o diskriminační podmínku výběrového řízení, která dopředu vyřazuje ze soutěže spoustu jiných kvalitních výrobců elektroniky, kteří se jen rozhodli, že jejich výrobky budou mít trochu jiný tvar. Pokud je úmyslem zajistit, že tyto výrobky se poskládají do poptávané hliníkové konstrukce v jiné části tohoto řízení, není případně problém tuto konstrukci upravit. Dle našeho názoru se však námi nabízené PLC, SPLC a přídavné moduly do této konstrukce na DIN lišty vejdou. Je možné nahradit komponenty jinými, lepšími s jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů?

- V části 1 bod 1b je u parametrů řídící jednotky servopohonu: „….provedení single-box, Max. přípustné rozměry (V׊×H): 380×68×263 mm, schopnost řídit alespoň dva servomotory.“ Podle nás se opět jedná o diskriminační podmínku výběrového řízení, která dopředu vyřazuje ze soutěže spoustu jiných kvalitních výrobců elektroniky, kteří se jen rozhodli, že jejich výrobky budou mít trochu jiný tvar. Pokud je úmyslem zajistit, že tyto výrobky se poskládají do poptávané hliníkové konstrukce v jiné části tohoto řízení, není problém případně tuto konstrukci upravit. Dle našeho názoru se přesto námi nabízené 2 ks řídící jednotky servopohonů do této konstrukce na DIN lišty vejdou. Je možné nahradit single-box pro dva servopohony nahradit 2 samostatnými řídícími jednotkami s lepšími parametry a jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů?

- V části 1 bod 1c je u parametrů grafického panelu: „Vnější rozměry max (Š×V×H) : 180×150×50 mm“ Podle nás se znovu jedná o diskriminační podmínku výběrového řízení, která dopředu vyřazuje ze soutěže spoustu jiných kvalitních výrobců elektroniky, kteří se jen rozhodli, že jejich výrobky budou mít trochu jiný tvar. Pokud je úmyslem zajistit, že tyto výrobky se poskládají do poptávané hliníkové konstrukce v jiné části tohoto řízení, není problém případně tuto konstrukci upravit. Dle našeho názoru se přesto námi nabízený grafický panel do této konstrukce vejde. Je možné nahradit grafický panel jiným s jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů?

- V části 1 bod 1c je u parametrů zdroje nízkého napětí uvedeno: „…je požadován zdroj nízkého napětí…, Rozměry (max. Š×V×H): 42×135×120 mm“. Podle nás se znovu jedná o diskriminační podmínku. Je možné jej nahradit jiným s jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů?

- V části 2 bezpečnostní komponenty je u parametrů bezpečnostního světelného závěsu uvedeno: „Rozměry (max. Š×V×H): 18×125×35 mm“. Podle nás se znovu jedná o diskriminační podmínku. Je možné jej nahradit jiným s jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů při zachování ostatních parametrů?

- V části 2 bezpečnostní komponenty je u parametrů bezdotykového blokovacího zařízení – snímač polohy uvedeno: „Rozměry senzoru (max. Š×V×H): 45×20×30 mm“. Podle nás se znovu jedná o diskriminační podmínku. Je možné jej nahradit jiným s jinačími vnějšími rozměry?

- V části 2 bezpečnostní komponenty je u parametrů bezdotykového blokovacího zařízení s jištěním – snímač polohy uvedeno: Rozměry senzoru (max. Š×V×H): 125×65×40 mm. Podle nás se znovu jedná o diskriminační podmínku. Je možné jej nahradit jiným s jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů?

- V části 2 bezpečnostní komponenty je u parametrů ovladače pro mouzové zastavení uvedeno: „Rozměry skříňky (max): půdorys 110×45mm, výška (včetně hřibového tlačítka) max 55 mm“. Podle nás se znovu jedná o diskriminační podmínku. Na trhu existují podobné ekvivalentní výrobky, které mají podobné i lepší vlastnosti, pouze jsou však s jiným vnějším rozměrem. Je možné jej nahradit jiným s jinačími vnějšími rozměry při zachování ostatních parametrů?

Podle našeho mínění se celá zakázka již koncipovala s úmyslem preferovat jednoho vybraného výrobce PLC a dalších komponent. Např. u ovladače pro nouzové zastavení, u kterého je předpoklad, že bude volně položen na pracovním stole, či pověšen, je jedno, jestli bude hřibové tlačítko ve výšce 55 mm nebo např. 65 mm nebo i jinak.


Odpověď
Poptávaná pracoviště jsou určena pro výuku studentů a budou použita ve stávajících laboratořích fakulty. Návrh jednotlivých pracovišť proto reflektuje prostorová omezení laboratoří a směřuje k dosažení co nejmenších rozměrů a hmotnosti s cílem zajistit snadnou přenositelnost a manipulaci s jednotlivými pracovišti. Z tohoto důvodu je v zadávací dokumentaci kladen důraz na maximální rozměry jednotlivých komponent.
Dodavatel může nabídnout komponenty kvalitativně stejné nebo lepší ovšem za podmínky dodržení maximálních rozměrů jednotlivých komponent, aby ve výsledku nedošlo k překročení navržených celkových rozměrů pracoviště. Specifikace pracovišť dále zohledňuje stávající hardwarové a softwarové vybavení laboratoří tak, aby byla zajištěna u nově pořizovaného vybavení kompatibilita s vybavením již existujícím.
Z důvodu výše uvedeného zůstávají proto parametry specifikované v zadávací dokumentaci beze změn.

S ohledem na uvedené vyjádření, tj. že nedochází ke změně zadávacích podmínek, zůstává i lhůta pro podání nabídek beze změny.

S pozdravem,
Ing. Kateřina Vaškovská